UJIAN

UJIAN

1.Enzim yang terlibat dalam usus kecil semasa proses pencernaan …

I     Maltase

II    Tripsin

III   Pepton

IV   Laktase

2. Saraswati ialah seorang vegetarian tulen. Manakah hidangan yang sesuai untuknya ?

I       Dalca

II      Vadai

III     Susu Segar

IV     Sambal telur

3. Manakah prinsip merancang wardrobe yang betul ?
I       Memenuhi peranan individu
II      Simpan di ruang yang kering
III     Asingkan aksesori mengikut klasifikasi
IV     Bersesuaian dengan cuaca dan
        persekitaran
4. Faktor-faktor yang mempengaruhi peranan ahli dalam keluarga ialah …
I       sosiobudaya
II      keperluan sosial
III     kitaran hidup keluarga
IV    status ekonomi keluarga
5. Antara berikut yang manakah vitamin larut air?
I     Retinol
II    Tokoferol
III    Riboflavin
IV   Asid Askorbik
6. Antara berikut, manakah faktor yang mempengaruhi belanjawan keluarga ?
I       Perbelanjaan
II      Saiz keluarga
III     Keperluan sosial
IV    Pendapatan keluarga
7. Ciri-ciri kelim yang baik ialah …
I       jahitan lurus dan kukuh
II      lebar kelim sesuai dan sama
III     ditekan rata di sebelah luar dan dalam
IV     basi kelim dijahit dengan dua baris jahitan

8. Susunkan penyediaan makanan mengikut urutan bagi menu berikut.

I       Air teh

II      Mi goreng

III     Kuih Lapis

IV    Kek permaisuri

s8.jpg

9. Rajah di atas adalah keratan rentas struktur vilus. Antara berikut, yang manakah diserap di bahagian yang bertanda X ?
I Glukosa
II Asid Amino
III Asid Lemak
IV Vitamin larut air


s26.jpg

10. Stail pakaian di atas, sesuai untuk remaja yang berbadan ….

i. kurus 

ii. gempal

iii. rendah &gempal

iv. tinggi & kurus

11. Antara berikut yang manakah cara menjaga kulit muka ?
I       Amalkan diet seimbang
II      Mengenakan solekan yang menarik
III     kurangkan pendedahan kepada cahaya
IV    Gunakan pencuci muka yang berjenama

Leave a comment