UJIAN
1.Enzim yang terlibat dalam usus kecil semasa proses pencernaan …
I Maltase
II Tripsin
III Pepton
IV Laktase
2. Saraswati ialah seorang vegetarian tulen. Manakah hidangan yang sesuai untuknya ?
I Dalca
II Vadai
III Susu Segar
IV Sambal telur
3. Manakah prinsip merancang wardrobe yang betul ?
I Memenuhi peranan individu
II Simpan di ruang yang kering
III Asingkan aksesori mengikut klasifikasi
IV Bersesuaian dengan cuaca dan
persekitaran
4. Faktor-faktor yang mempengaruhi peranan ahli dalam keluarga ialah …
I sosiobudaya
II keperluan sosial
III kitaran hidup keluarga
IV status ekonomi keluarga
5. Antara berikut yang manakah vitamin larut air?
I Retinol
II Tokoferol
III Riboflavin
IV Asid Askorbik
6. Antara berikut, manakah faktor yang mempengaruhi belanjawan keluarga ?
I Perbelanjaan
II Saiz keluarga
III Keperluan sosial
IV Pendapatan keluarga
7. Ciri-ciri kelim yang baik ialah …
I jahitan lurus dan kukuh
II lebar kelim sesuai dan sama
III ditekan rata di sebelah luar dan dalam
IV basi kelim dijahit dengan dua baris jahitan
8. Susunkan penyediaan makanan mengikut urutan bagi menu berikut.
I Air teh
II Mi goreng
III Kuih Lapis
IV Kek permaisuri
9. Rajah di atas adalah keratan rentas struktur vilus. Antara berikut, yang manakah diserap di bahagian yang bertanda X ?
I Glukosa
II Asid Amino
III Asid Lemak
IV Vitamin larut air
10. Stail pakaian di atas, sesuai untuk remaja yang berbadan ….
i. kurus
ii. gempal
iii. rendah &gempal
iv. tinggi & kurus
11. Antara berikut yang manakah cara menjaga kulit muka ?
I Amalkan diet seimbang
II Mengenakan solekan yang menarik
III kurangkan pendedahan kepada cahaya
IV Gunakan pencuci muka yang berjenama