Piramid Makanan

Piramid makanan ialah satu panduan bagi pemilihan makanan untuk amalan pemakanan yang sihat.Pengambilan diet dipelbagaikan de3ngan kuantiti yang berpatutan kerana tiada satu pun makanan yang dapat membekalkan semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Piramid Makanan pembahagian jenis – jenis makanan kepada kumpulan berasaskan kepada kumpulan berasaskan kandungan nutrien dan fungsinya.

ARAS 1

Makanan terdiri daripada kumpulan makanan karbihidrat,yang membekalkan tenagaa. Makanan ini juga membekalkan vitamin,garam mineral, pelawas, dan sedikit protien. Makanan kumpulan ini termasuklah nasi,bubur,mi,roti,pasta,bijirin sarapan,capati,biskut,ubi keledek,keladi dan kentang.

ARAS 2

Makanan terdiri daripada sayur – sayuran dan buah-buahan. Kumpulan ini kaya dengan vitamin,garam mineral, dan pelawas. Pengambilan makanan kumpulan ini disyorkan lima hidangan dan dipelbagaikan.

ARAS 3

Kumpulan ini terdiri daging,ayam,ikan,kekacang,dan hasilan tenusu. Makanan ini kaya dengan protien,vitamin B kompleks,ferum,zink,dan magnesium. Makanan kumpulan ini termasuklah daging rendah lemak,kacang soya,tempe,ikan,ayam,susu,dadih dan keju.

ARAS 4

Piramid makanan terdiri daripada makanan yang kaya dengan lemak,minyak,dan gula serta perlu dimakan dalam kuantiti yang sangat sedikit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s