KLASIFIKASI MAKANAN

MAKANAN SEGAR

Sayur-sayuran

~  sayuran berdaun,sayuran bunga,sayuran jenis batang dan pucuk,sayuran jenis buah, sayuran jenis biji,sayur jenis bebawang, sayuran jenis kacang dan sayuran jenis akar dan ubi.

Ikan

~  ikan isi putih, ikan berminyak, karangan laut.

Daging

~  daging putih, daging merah dan ofal.

MAKANAN KERING

Bijirin

~ Beras,gandum,barli,jagung,oat

Hasil Bijirin

~ Tepung beras, tepung gandum,tulen,tepung gandumguletin tinggi,tepung jagung.

Kekacang

~ kacang merah, kacang soya,kayang kuda, kacang dal, kacang hijau,kacang tanah.

Rempah

~ Bunga lawang,kayu manis,bunga cengkih, buah pelaga, lada hitam,biji sawi, buah keras.

Sayur – sayuran

~ lobak, sawi, kum chum.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s