Sanitasi Makanan

Sanitasi makanan ialah pengawalan kebersihan dan keselamatan dalam penyediaan dan penyimpanan makanan supaya tidak tercemar.

Sanitasi melibatkan enam prinsip kebersihan makanan.

Kebersihan diri

  • penyakit

  • rambut

  • tangan

  • pakaian

  • tabiat

Menyediakan makanan

  • alatan bersih

  • tutup bahan makanan

  • elakkan pencemaran silang

  • penggunaan tong sampah yang betul dan bersih

Memasak makanan

  • alatan tidak retak atau sumbing

  • cuci alatan berminyak dengan air panas

  • alatan yang kotor dicuci dengan segera

  • membuang sisa makanan

Menyaji makanan

  • Guna perkakas yang bersih dan tidak sumbing

  • alatan menghidang bersih dan ditutup

  • Guna alatan khas menghidang

  • Mengambil makanan dengan alat

  • Menghidangkan makanan dengan segera

Menyimpan bahan makanan segar

  • Makanan segar disimpan di dalam peti sejuk pada tempat yang sesuai.

  • Makanan segar dibersihkan  sebelum disimpan.

  • Suhu di dalam peti sejuk mesti sesuai dengan makanan

  • Makanan keringan disimpanan ditempat yang kering

  • Semak tarikh luput makanan kering.

Menyimpan makanan yang telah dimasak

  • guna bekas yang bersih

  • Disimpan didalam peti sejuk dengan segera selepas makanan disejukkan.

  • Jangan letak berdekatan dengan makanan mentah

  • Jangan simpan di dalam bekas logam untuk tempoh yang lama.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s