Penilaian 1

ARAHAN : Anda dikehendaki untuk menjawab soalan – soalan di bawah :

Bahagian A

  1. Apakah tiga jeni peranan dalam makanan ?

  2. Senaraikan 4 fungsi lemak,protien dan air ?

  3. Terangkan kesan kekurangan dan berlebihan kolesterol.

  4. Apakah itu diet ?

  5. Nyatakan kepentingan diet seimbang ?

  6. Nyatakan faktor – faktor yang mempengaruhi pengambilan diet ?

  7. Apakah yang di maksudkan dengan makanan segar dan makanan kering ?

  8. Terangkan kaedah pemyimpanan dan pemilihan daging ?

  9. Huraikan cara penyimpanan sayur bayam,ubi keledek dan buah tomato ?

  10. Nyatakan 3 tujuan memasak makanan ?

  11. Huraikan kelebihan dan kelemahan menggunakan kaedah menggoreng ?

  12. Apakah kaedah yang paling cepat dan sesuai untuk memasak beras ?

  13. Nyatakan perbezaan di antara penggunaan haba kering dengan haba lembap ?

BAHAGIAN B

  1. Apa itu menu  dan sajian ?

  2. Nyatakan perbezaan diantara majlis formak dan majlis tidak formal ?

  3. Nyatakan dan huraikan langkah yang terlibat dalam perancangan kerja ?

  4. Nyatakan maksud Hi – Tea dan Brunch ?

  5. Apakah maksud sanitasi makanan ?

  6. Nyatakan dua cara menyimpan makanan yang dimasak dengan bersih dan selamat ?

  7. Senaraikan 6 prinsip kebersihan makanan ?

BAHAGIAN C

  1. Apakah jenis fabrik yang sesuai untuk baju hujan ? nyatakan alasan anda.

  2. Nyatakan ciri – ciri gentian asli sumber haiwan ?

  3. Huraikan 5 perbezaan diantara gentian asli dan gentian buatan ?

  4. Nyatakan kegunaan snipper dan threader ?

  5. Hurairan langkah penjagaan mesin jahit ?

  6. Nyatakan dan huraikan proses jahitan ?

  7. Apakah yang di maksudkan dengan belah ? Nyatakan 4 contoh belah.

BAHAGIAN D

  1. Apakah yang anda faham mengenai perkembangan kendiri ?

  2. Nyatakan 4 jenis kulit muka ?

  3. Nyatakan cara – cara menjaga kulit muka ?

  4. Apakah maksud kitaran hidupkeluarga dan huraikan peringkat – peringkatnya ?

  5. Terdapat dua jenis kategori sumber, nyatakan dan huraikan contoh – contohnya ?

  6. Senaraikan lima faktor yang mempengaruhi pengurusan sumber keluarga ?

  7. Nyatakan maksud komuniti ?

  8. Nyatakan dan huraikan 6 jenis faktor yang mempengaruhi pemilihan tempat kediaman ?

  9. Namakan 3 jenis infrastuktur yang perlu disediakan dikawasan tempat kediaman ?

  10. Huraikan faktor keselamatan dalam penggunaan alatan teknologi ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s